Apple macOS Big Sur: Läs detta innan du uppgraderar
Loading...
0
30 dagars öppet köp
Fri frakt över 1000 kr
Dela upp din betalning
Över 40 000 artiklar
detail picure
Downloads 432 dagar sedan

Apple macOS Big Sur: Läs detta innan du uppgraderar

emusic.se

I november 2020 lanserades macOS 11 Big Sur samt nyheten att Apple släpper datorer med sina egna M1-processorer. Det är lätt att bli frestad att uppgradera sitt befintliga operativsystem, eller köpa ny Mac-dator, för att ta del av alla nya spännande funktioner och grafiska förändringar i Big Sur.

Den största nyheten i macOS 11 Big Sur är gränssnitten som fått ny helt ny design med inspiration från iPadOS. Andra nyheter är att Kontrollcenter har hittat in i Macen samt att Notiscenter, Safari, Meddelanden och Kartor fått rejäla uppdateringar. Vill du se alla nyheter finner du dem här.

Musikskapande idag sker nästan uteslutande med hjälp av dator och tillhörande inspelningsprogram (DAW). Som musiker eller musikproducent värdesätter vi ett fungerande system. Ett system där vi kan sätta igång med vårt musikskapande så fort vi slagit på datorn. Vi vill inte lägga tid och energi på att program och studioutrustning inte fungerar när kreativiteten slår in. Tyvärr brukar Apples nya operativsystem inte alltid gå hand i hand med mjukvarutillverkarna. Det finns därför en överhängande risk att flera av dina program och plugins inte kommer att fungera om du väljer att uppgradera för tidigt.

Viktigt att tänka på är att det inte är alla Apples datorer som kan uppgraderas till Big Sur. För att kunna göra uppgraderingen krävs att du har någon av dessa datorer:

• 12 tum MacBook (2015 eller senare)
• MacBook Air (2013 eller senare)
• MacBook Pro (Sent 2013 eller senare)
• Mac mini (2014 eller senare)
• iMac (2014 eller senare)
• iMac Pro (alla modeller)
• Mac Pro (2013 eller senare)

Vi rekommenderar alla musiker att vänta med att uppgradera tills dess att majoriteten av mjukvarutillverkarna släppt sina uppdateringar. Är du ändå sugen på att uppgradera ditt operativsystem har vi sammanfogat en lista med kända tillverka och deras status angående Big Sur.

Ableton

Live 10.1.35 och 11 fungerar på Big Sur och är även kompatibla med M1-datorer genom Rosetta. Länk till Abletons hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Akai Pro

Akai Pro har testat all sin hårdvara och mjukvara med varje beta-versionen av Big Sur men tillsvidare uppmanar de alla sina användare att inte uppgradera förrän kompatibilitet kan bekräftas. Inget tidsperspektiv nämns i deras press-release.
Uppdaterat 27:e januari 2021

Apogee

Majoriteten av Apogees produkter fungerar med både Big Sur och M1-datorer, bland annat Symphony Desktop, ONE, HypeMIC, MiC +, JAM + och Groove. Några produkter fungerar men har vissa kända problem och ett fåtal produkter fungera inte alls för stunden. Se komplett lista på Apogees hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Apple

Tillsammans med nyheterna om macOS 11 Big Sur och M1-datorerna lanserade Apple även nya Logic Pro X 10.6. Detta är glada nyheter för alla Logic-användare, inte bara för att det fungerar med Big Sur och M1, utan även för att det stödjer Apples Intel-datorer.

Arturia

Alla individuella instrument i V Collection 8 fungerar på Big Sur i standalone-läge. I plugin-läge hänvisar de till din DAWs kompatibilitet. Även Software Center, MIDI Control Center och AudioFuse Control Center fungerar på Big Sur. Arturia jobbar aktivt med att få M1-certifikat på deras produkter och hänvisar till sin hemsida för uppdateringar.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Avid

De flesta av Avids produkter fungerar på Big Sur. Det finns dock fortfarande några titlar som inte är kompatibla till M1, bland annat Pro Tools HD och HDX. Länk till Avids hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2020

Bitwig

Bitwig fungerar både till Big Sur och M1. Länk till Bitwigs hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

EastWest

EastWest fungerar till Big Sur på Intel-baserade Mac-datorer och på M1-datorer genom Rosetta 2. Länk till Eastwests hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Focusrite

Majoriteten av Focusrites produkter fungerar nu både på Big Sur och M1-datorer. Länk till Focusrites hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

iZotope

Majoriteten av iZotopes produkter fungerar till Big Sur på Intel-baserade datorer. iZotope rekommenderar att inte installera deras produkter på M1-datorer innan de har ett 100% stöd. Länk till iZotopes hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Image-Line

FL Studio fungerar till Big Sur på Intel-baserade Mac-datorer och på M1-datorer genom Rosetta 2. Länk till Image-Lines hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Line 6

De flesta av Line 6 produkter fungerar på Big Sur men vi hittar ingen information angående kompatibilitet på M1-datorer. Länk till Line 6 Community.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Korg

Majoriteten av Korgs produkter fungerar till Big Sur men vi har ingen information angående kompatibilitet på M1-datorer. Länk till Korgs kompatibilitetslista.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Native Instruments

De flesta av Native Instruments produkter fungerar med macOS 11 Big Sur samt M1-datorer. 

Varning! Dessa produkter bör inte köras på Big Sur då de kan sluta att fungera: Maschine MK2, Maschine Mikro MK2 och Maschine Studio.

Se deras hemsida för komplett lista.
Uppdaterat 28:e juni 2021

PreSonus

Majoriteten av deras Presonus hårdvara och även Studio One 5 fungerar på Big Sur samt M1-datorer genom Rosetta 2. Se deras hemsida för komplett kompatibilitetslista. PreSonus uppmanar dock sina Studio One-användare att kolla kompatibiliteten med sina tredjeparts plugins innan uppgradering till Big Sur.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Reason Studios

Reason Studios meddelar att all Reason-mjukvara version 11.3.4 fungerar med Big Sur vilket är glada nyheter. Äldre versioner och program fungerar i dagsläget inte eller har inte hunnits testats ännu, se komplett lista på deras hemsida. Majoriteten av Reason Studios-produkter fungerar på M1-datorer genom Rosetta.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Roland

Majoriteten av Rolands produkter fungerar till Big Sur både på Intel- samt M1-datorer. Roland uppdaterar sin kompatibilitetslista löpande.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Softube

Från version 2.5.18 fungerar alla Softubes produkter till Big Sur på Intel-baserade datorer. De jobbar fortfarande på kompatibilitet för M1-dator och hänvisar till sin hemsida för uppdateringar.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Spectrasonics

Spectrasonics informerar att senaste versionerna av Omnisphere 2, Keyscape, Trilian och Stylus RMX fungerar till Big Sur både på Intel- samt M1-datorer. Länk till Spectrasonics hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Steinberg

Majoriteten av Steinbergs hårdvara och mjukvara fungerar till Big Sur på både Intel- samt M1-datorer. Länk till Steinbergs kompatibilitetslista.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Toontrack

Vi har inte sett något officiellt uttalande från Toontrack men forum-inlägg antyder att kompatibilitetsproblem finns. Vi uppdaterar informationen här när fort vi vet mer. Länk till Toontracks hemsida
Uppdaterat 28:e juni 2021

Universal Audio

Universal Audio UAD mjukvaruversion 9.14 fungerar till Big Sur på Intel-baserade datorer och genom Rosetta på M1-datorer. Uppdateringen stödjer support för UAs Thunderbolt och PCIe-produkter. Deras äldre Firewire-produkter fungerar inte med Big Sur. Ladda ner uppdateringen här.
Uppdaterat 28:e juni 2021

Waves

Waves plugins fungerar till Big Sur på Intel-baserade datorer med mjukvaruversion 12. Det finns än så länge inget officiellt stöd för för deras plugins på M1-datorer men Waves går ändå ut med att det fungerar på vissa DAWs, se mer information här.
Uppdaterat 28:e juni 2021

XLN Audio

Senaste versionen av alla XLN Audios produkter fungerar på macOS 11 Big Sur. Vi hittar dock ingen information på deras hemsida ifall de även fungerar på M1-datorer. Länk till XLN Audios hemsida.
Uppdaterat 28:e juni 2021


Relaterade produkter

Populära artiklar

Slipp väderrelaterade träproblem med en gitarr i kolfiber

Hur kan man slippa gitarrproblem kopplade till årstider, luftfuktighet och temperaturskillnader? Trä är ett levande material som rör på sig med årstiderna vilket kan leda till torrsprickor, sjunket lock, vassa bandkanter och skev hals. Många försöker lösa dessa problem med luftfuktare men det ger inte ett hundraprocentigt skydd. En spännande lösning som tillkommit på senare tid är att köpa en gitarr som helt enkelt inte är gjord av trä.

Gitarr-Bas 167 dagar sedan
Spela in dina trummor med småmembrans kondensatormikrofoner

Det finns flera anledningar till varför det är vanligt att använda dynamiska mikrofoner till närmickning av trummor. De är stryktåliga, klarar högt ljudtryck och är i allmänhet billigare än kondensatormikrofoner, vilket är nog så viktigt om man ska micka upp varje trumma med en enskild mikrofon. Men för dig som sätter resultatet och ljudkvaliteten i första rummet finns det all anledning att tänka om.

Mikrofoner 248 dagar sedan
Köpguide: Välj rätt Loopmaskin - Det kreativa verktyget

Loop-pedaler introducerades redan 2001, med den första pedalen från BOSS som var RC-20. BOSS var pionjärer inom detta område, och idag 10 år senare, är det inte många musiker som inte känner till loopers.

Instrument 267 dagar sedan
Mitt val: Syntar och trummaskiner för Techno och House

”Mitt val” är en serie av emusic magazine-artiklar där vi vill guide er till bra instrumentval för olika musikgenrer. Vi som jobbar på emusic.se är alla musiker med lång erfarenhet av instrument och produktion inom olika musikstilar.

Instrument 284 dagar sedan

Behöver du hjälp med köpet?

08-400 23 600

mån-fre 11:00-16:00