Apple macOS Big Sur: Läs detta innan du uppgraderar
Loading...
0
30 dagars öppet köp
Fri frakt över 500 kr
Räntefri avbetalning
Över 40 000 artiklar

Just nu pågår VÅR-REA

detail picure
Downloads 169 dagar sedan

Apple macOS Big Sur: Läs detta innan du uppgraderar

emusic.se

I november 2020 lanserades macOS 11 Big Sur samt nyheten att Apple släpper datorer med sina egna M1-processorer. Det är lätt att bli frestad att uppgradera sitt befintliga operativsystem, eller köpa ny Mac-dator, för att ta del av alla nya spännande funktioner och grafiska förändringar i Big Sur.

Den största nyheten i macOS 11 Big Sur är gränssnitten som fått ny helt ny design med inspiration från iPadOS. Andra nyheter är att Kontrollcenter har hittat in i Macen samt att Notiscenter, Safari, Meddelanden och Kartor fått rejäla uppdateringar. Vill du se alla nyheter finner du dem här.

Musikskapande idag sker nästan uteslutande med hjälp av dator och tillhörande inspelningsprogram (DAW). Som musiker eller musikproducent värdesätter vi ett fungerande system. Ett system där vi kan sätta igång med vårt musikskapande så fort vi slagit på datorn. Vi vill inte lägga tid och energi på att program och studioutrustning inte fungerar när kreativiteten slår in. Tyvärr brukar Apples nya operativsystem inte alltid gå hand i hand med mjukvarutillverkarna. Det finns därför en överhängande risk att flera av dina program och plugins inte kommer att fungera om du väljer att uppgradera för tidigt.

Viktigt att tänka på är att det inte är alla Apples datorer som kan uppgraderas till Big Sur. För att kunna göra uppgraderingen krävs att du har någon av dessa datorer:

• 12 tum MacBook (2015 eller senare)
• MacBook Air (2013 eller senare)
• MacBook Pro (Sent 2013 eller senare)
• Mac mini (2014 eller senare)
• iMac (2014 eller senare)
• iMac Pro (alla modeller)
• Mac Pro (2013 eller senare)

Vi rekommenderar alla musiker att vänta med att uppgradera tills dess att majoriteten av mjukvarutillverkarna släppt sina uppdateringar. Är du ändå sugen på att uppgradera ditt operativsystem har vi sammanfogat en lista med kända tillverka och deras status angående Big Sur.

Ableton

Ableton skriver så här på sin hemsida: "För närvarande stöds Live ännu inte officiellt på Big Sur, men i våra interna tester har vi inte sett några nya problem med varken Live 10 eller 11 på Big Sur med Intel-baserad hårdvara." Live fungerar än så länge inte på M1-datorer. Länk till Abletons hemsida.
Uppdaterat 17:e december 2020

Akai Pro

Akai Pro har testat all sin hårdvara och mjukvara med varje beta-versionen av Big Sur men tillsvidare uppmanar de alla sina användare att inte uppgradera förrän kompatibilitet kan bekräftas. Inget tidsperspektiv nämns i deras press-release.

Apogee

Majoriteten av Apogees produkter fungerar med både Big Sur och M1-datorer, bland annat Symphony Desktop, ONE, HypeMIC, MiC +, JAM + och Groove. Några produkter fungerar men har vissa kända problem och ett fåtal produkter fungera inte alls för stunden. Se komplett lista på Apogees hemsida.

Apple

Tillsammans med nyheterna om macOS 11 Big Sur och M1-datorerna lanserade Apple även nya Logic Pro X 10.6. Detta är glada nyheter för alla Logic-användare, inte bara för att det fungerar med Big Sur och M1, utan även för att det stödjer Apples Intel-datorer. Vi rekommenderar dock alla som sitter med Intel-datorer att avvakta med att uppgradera till Big Sur på grund av den överhängande risken att flertalet tredjeparts plugins inte kommer att fungera.

Arturia

Nya V Collection 8 fungerar i standalone-läge på Big Sur. I plugin-läge hänvisar de till din DAWs kompatibilitet. Arturia skriver i dagsläget inget om kompatibiliteten med deras hårdvara och Big Sur. Se Arturias hemsida för uppdateringar.
Uppdaterat 17:e december 2020

Avid

Avid lämnar inte mycket information om något tidsperspektiv när deras hårdvara och mjukvara kommer stödja Big Sur eller de nya Apple M1-datorerna. De har dock en tabell som säger Coming Soon på de flesta av deras produkter. En glad nyhet är i alla fall att Sibelius fungerar med Big Sur från version 2020.6. Avids EUCON-kontroller fungerar nu även med Big Sur från mjukvaruversion 2020.11. Länk till Avids hemsida.
Uppdaterat 17:e december 2020

Bitwig

Bitwig håller i skrivandets stund på att testa kompatibiliteten mellan Bitwig Studio och Big Sur och de har än så länge inte stött på några problem. De rekommenderar dock att vänta med att uppgradera tills alla dina tredjeparts plugins och hårdvaran som du använder stödjer Big Sur. Däremot fungerar inte Bitwig Studio med Apples nya M1-datorer vilket de jobbar på att lösa. Länk till Bitwigs hemsida.

EastWest

EastWest meddelar att deras mjukvara inte fungerar med Big Sur och hänvisar till deras hemsida för kommande uppdateringar. Inget tidsperspektiv anges.

Focusrite

Majoriteten av Focusrites Scarlett-ljudkort fungerar med Big Sur på Intel-datorer med de kan inte garantera kompatibilitet med nya M1-datorer. Se deras hemsida för komplett produktlista.

iZotope

iZotope skriver: "När Apple levererar den slutgiltiga versionen av macOS Big Sur kommer vårt teknikteam att testa och kvalificera våra produkter grundligt på det nya operativsystemet. När det arbetet är klart kommer vi med säkerhet att kunna bekräfta huruvida våra produkter behöver uppdateras för att säkerställa kompatibilitet. Om problem uppstår kommer iZotope att ta itu med kompatibilitetsproblem för alla nuvarande produkter." Länk till iZotopes hemsida.

Image-Line

Image-Line verkar inte ha gått ut med någon information om FL Studio fungerar med Big Sur eller M1-datorer. Läser man forum-inlägg verkar flera användare ha grafiska problem med FL Studio efter uppgradering. Vi rekommenderar att inte uppgradera tills Image-Line gått ut med officiell information. Länk till Image-Lines hemsida.

Line 6

Line 6 meddelar att deras produkter inte är kompatibla med Big Sur. De rekommenderar sina användare att inte uppgradera tills de har meddelat att det fungerar. De går inte ut med någon information om kompatibilitet med M1-datorer. Länk till Line 6 Community.

Korg

Korg informerar att de för närvarande testar alla sina produkter för kompabilitet med macOS Big Sur och de kommer att bekräfta datum för varje produkt så snart de kan. De rekommenderar att fortsätta använda macOS Catalina eller Mojave tillsvidare. Länk till Korgs hemsida.

Native Instruments

De flesta av Native Instruments produkter fungerar nu med macOS 11 Big Sur. 

Varning! Dessa produkter bör inte köras på Big Sur då de kan sluta att fungera: Maschine MK2, Maschine Mikro MK2 och Maschine Studio.

Se deras hemsida för komplett lista.
Uppdaterat 22:a mars 2021

PreSonus

Glada nyheter för PreSonus-användare då majoriteten av deras hårdvara och även Studio One 5.1.1 fungerar med Big Sur. Fungerande hårvara är bland annat ATOM-serien, AudioBox-serien, FaderPort-serien, Studio-serien, StudioLive-serien och Quantum-serien. Se deras hemsida för komplett kompatibilitetslista. PreSonus uppmanar dock sina Studio One-användare att kolla kompatibiliteten med sina tredjeparts plugins innan uppgradering till Big Sur.

Reason Studios

Reason Studios meddelar att all Reason-mjukvara version 11.3.4 fungerar med Big Sur vilket är glada nyheter. Äldre versioner och program fungerar i dagsläget inte eller har inte hunnits testats ännu, se komplett lista på deras hemsida. Inga Reason Studios-produkter fungerar än så länge med M1-datorer.

Roland

Roland jobbar febrilt med att testa sina produkter med Big Sur och flera av deras ljudkort och MIDI-klaviatur är nu kompatibla. Majoriteten av deras produkter stödjer dock fortfarande inte Big Sur och inte heller M1-datorer. Roland uppdaterar sin kompatibilitetslista löpande.
Uppdaterat 17:e december 2020

Softube

Softube skriver att deras mjukvara inte är kompatibelt med Big Sur men att de jobbar på det. De kommer meddela på sin hemsida när arbetet är slutfört.

Spectrasonics

Spectrasonics informerar att senaste versionerna av Omnisphere 2, Keyscape, Trilian och Stylus RMX fungerar på Big Sur. Spectrasonics skriver dock ingenting om kompatibiliteten med nya M1-datorerna. Länk till Spectrasonics hemsida.

Steinberg

Nylanserade Cubase 11 fungerar på macOS Big Sur med Intel-baserad hårdvara. Deras hårdvara och äldre mjukvara fungerar i dagsläget inte med Big Sur eller M1-datorer. Länk till Steinbergs hemsida.
Uppdaterat 17:e december 2020

Toontrack

Vi har inte sett något officiellt uttalande från Toontrack men forum-inlägg antyder att kompatibilitetsproblem finns. Vi uppdaterar informationen här när fort vi vet mer. Länk till Toontracks hemsida.

Universal Audio

Universal Audio släppte 15:e december UAD mjukvaruversion 9.13 som stödjer Big Sur. Uppdateringen stödjer support för UAs Thunderbolt och PCIe-produkter. Deras äldre Firewire-produkter fungerar inte med Big Sur. Ladda ner uppdateringen här.
Uppdaterat 17:e december 2020

Waves

Waves plugins fungerar än så länge inte på Big Sur vilket man kan läsa under systemkrav på deras hemsida. Ingen tidsperspektiv eller mer information anges.

XLN Audio

Senaste versionen av alla XLN Audio produkter ska fungera i macOS 11 Big Sur. Det finns dock ett problem med Addictive Trigger som Toontrack jobbar på att lösa så fort som möjligt. Länk till XLN Audios hemsida.
Uppdaterat 17:e december 2020


Relaterade produkter

Populära artiklar

Köpguide: Välj rätt Loopmaskin - Det kreativa verktyget

Loop-pedaler introducerades redan 2001, med den första pedalen från BOSS som var RC-20. BOSS var pionjärer inom detta område, och idag 10 år senare, är det inte många musiker som inte känner till loopers.

Instrument 4 dagar sedan
Mitt val: Syntar och trummaskiner för Techno och House

”Mitt val” är en serie av emusic magazine-artiklar där vi vill guide er till bra instrumentval för olika musikgenrer. Vi som jobbar på emusic.se är alla musiker med lång erfarenhet av instrument och produktion inom olika musikstilar.

Instrument 21 dagar sedan
Välj rätt pelarhögtalare från Bose till dina live-spelningar

Ni som spelar live har alla varit där någon gång. ”Synd att inte sången hördes”. ”Ni var jättebra men keyboarden var alldeles för svag” etc. Vi vill ha ett system som är lätt att använda, som är enkel att frakta till och från spelningar och som är snabb att rigga upp och ner. Givetvis ska systemet låta bra – lika bra för alla i publiken. L1 PRO-serien är den senaste versionen av bärbara högtalare av Line Array typ från Bose och i denna artikel guidar vi dig till rätt system.

Live 86 dagar sedan
Apple macOS Big Sur: Läs detta innan du uppgraderar

I november 2020 lanserades macOS 11 Big Sur samt nyheten att Apple släpper datorer med sina egna M1-processorer. Det är lätt att bli frestad att uppgradera sitt befintliga operativsystem, eller köpa ny Mac-dator, för att ta del av alla nya spännande funktioner och grafiska förändringar i Big Sur.

Downloads 169 dagar sedan

Behöver du hjälp med köpet?

08-400 23 600

mån-fre 11:00-16:00