Mitt val: Syntar och trummaskiner för Techno och House
Loading...
0
30 dagars öppet köp
Fri frakt över 1000 kr
Dela upp din betalning
Över 40 000 artiklar

Just nu pågår SOMMAR-REA

detail picure
Instrument 481 dagar sedan

Mitt val: Syntar och trummaskiner för Techno och House

Kristofer

”Mitt val” är en serie av emusic magazine-artiklar där vi vill guide er till bra instrumentval för olika musikgenrer. Vi som jobbar på emusic.se är alla musiker med lång erfarenhet av instrument och produktion inom olika musikstilar.

Kristofer heter jag och är marknadsföringschef på emusic.se. Jag är även Techno-artist under namnet Hammarsten och har producerat elektronisk musik i närmare 25 år. Under dessa 25 år har jag ägt närmare hundra olika syntar, samplers och trummaskiner och har mycket erfarenhet av att producera, mixa och mastra i en DAW. Det här är mina val av instrument för att skapa Techno och House.

Trummaskiner


Elektron Analog Rytm MKII

Enligt mig den bästa och mest kompletta trummaskinen som någonsin har tillverkats. 8-rösters analog trummaskin, analog synt med två VCO:er, lättanvänd sampler, varmt analogt filter, Elektrons unika sequencer, välljudande effekter och mycket mer. Kan låta både modern och vintage och fungerar till alla typer av Techno och House. Läs mer om Elektron Analog Rytm MKII här.

Roland TR-8S

Producerar man elektronisk dansmusik så är det essentiellt att ha tillgång till soundet av Rolands vintage trummaskiner. TR-8S emulerar TR-909, 808, 707 och 606 och du kan även importera egna samplingar. En fantastisk modern trummaskin som innehåller några av de bästa och älskade trummaskinerna någonsin. Läs mer om Roland TR-8S här.

Moog DFAM

DFAM är egentligen ingen trummaskin utan en analog synt som är tweekad för att producera trum- och percussionljud. Med DFAM kan du ratta fram djupa bastrummor, snärtiga snares, rytmiska pukor, och krispiga hi-hats. Vad inte alla vet är att DFAM även är grym på basgångar och ljudeffekter. Ett perfekt komplement till trummaskinerna ovan. Läs mer om Moog DFAM här.

Trummaskiner budgetalternativ:
Elektron Digitakt
Roland TR-08
Roland TR-06

Syntar


Moog Matriarch

Jag är besatt av både syntar från Moog och analoga syntar med fyra oscillatorer så när Moog lanserade Matriarch var det ett självklart val för mig. Helt enkelt en fantastisk synt som kan producera alla typer av ljud men jag gillar den mest för sina basljud som kan få en lite metallisk karaktär. Läs mer om Moog Matriarch här.

Moog Subsequent 37

Kanske den mest kompletta Moog-synten om man tänker ljudkvalitet, byggkvalitet, funktioner och pris. Vill du bara äga en synt så rekommenderar jag Subsequent 37. En av de mest använda moderna syntarna inom elektronisk dansmusik och vissa artister har byggt hela sitt sound runt Subsequent 37. Läs mer om Moog Subsequent 37 här.

Roland TB-03

Roland TB-303 ÄR elektronisk dansmusik. Ungdomarna i Chicago och Detroit, i mitten av 1980-talet, köpte begagnade 303:or som ingen ville ha och två av de mest älskade musikgenrerna föddes: House och Techno. Det finns många bra 303-kloner men det är något speciellt när Roland själva tillverkar en. Ett måste helt enkelt! Läs mer om Roland TB-03 här.

Modal Argon8

Analogt i all ära men det kan även vara skönt att ha en digital synt för att bredda ljudpaletten. Argon8 är en polyfonisk Wavetablesynt med 32 oscillatorer som kan producera klassiska techno-stabs, pads, leads, basgångar och allt annat du kan tänka dig. Låter fantastisk, byggd som en stridsvagn och finns i tre storlekar. Läs mer om Modal Argon8 här.

Syntar budgetalternativ:
Moog Minitaur
Roland SE-02
Modal CRAFTsynth 2.0

DAW


Ableton Live

Jag har tidigare jobbat i Cubase, Logic och Pro Tools men det var först när jag testade Ableton Live som jag blev helt golvad. Helt plötsligt kunde jag trycka play och alla maskiner synkade tillsammans, nästan som magi:) Live har bra interna instrument, effekter och verktyg för att synka externa instrument och modulära system. Snabbt, smidigt och enkelt! Läs mer om Ableton Live här.

Andra bra DAW-alternativ för elektronisk dansmusik är Bitwig och FL Studio.


Min utrustning i urval:


Synthar: Korg M1, Korg Mono/Poly, Moog DFAM, Moog Matriarch, Moog Sub 37, PAiA Fatman, Roland TB-03, Roland TB-3, Waldorf Microwave, Yamaha TX81Z

Samplers: Akai S5000, Elektron Analog Rytm MKII

Trummaskiner: Elektron Analog Rytm MKII, Roland TR-8

Sequencer: Arturia Beatstep Pro

DAW: Ableton Live

Virtuella instrument: Arturia V Collection 8, Native Instruments Massive, Spectrasonics Omnisphere 2.6

Ljudkort: Universal Audio Apollo 8 och Apollo Twin

DSP-processorer: Universal Audio UAD-2 Satellite Thunderbolt OCTO Core och UAD-2 Satellite Thunderbolt QUAD Core

Studiomonitorer: Dynaudio LYD 48

Subwoofer: Dynaudio 9S

Hörlurar: Beyerdynamic DT 880 Pro

Relaterade produkter

Populära artiklar

Guide: Välj rätt frekvenser till ditt trådlösa system

Att använda ett trådlöst ljudsystem är det många som drömmer om. Att slippa den där långa kabeln till mikrofonen eller instrumentet. Det är en lyx att få medhörning direkt i örat istället från en scenmonitor. Ljudöverföringen i ett trådlöst system sker via analoga eller digitala frekvensband. Men vilket frekvensband ska man välja och kan dessa frekvenser krocka med exempelvis en mobiltelefon? Vi reder ut begreppen.

Live 103 dagar sedan
Slipp väderrelaterade träproblem med en gitarr i kolfiber

Hur kan man slippa gitarrproblem kopplade till årstider, luftfuktighet och temperaturskillnader? Trä är ett levande material som rör på sig med årstiderna vilket kan leda till torrsprickor, sjunket lock, vassa bandkanter och skev hals. Många försöker lösa dessa problem med luftfuktare men det ger inte ett hundraprocentigt skydd. En spännande lösning som tillkommit på senare tid är att köpa en gitarr som helt enkelt inte är gjord av trä.

Gitarr-Bas 364 dagar sedan
Spela in dina trummor med småmembrans kondensatormikrofoner

Det finns flera anledningar till varför det är vanligt att använda dynamiska mikrofoner till närmickning av trummor. De är stryktåliga, klarar högt ljudtryck och är i allmänhet billigare än kondensatormikrofoner, vilket är nog så viktigt om man ska micka upp varje trumma med en enskild mikrofon. Men för dig som sätter resultatet och ljudkvaliteten i första rummet finns det all anledning att tänka om.

Mikrofoner 445 dagar sedan
Köpguide: Välj rätt Loopmaskin - Det kreativa verktyget

Loop-pedaler introducerades redan 2001, med den första pedalen från BOSS som var RC-20. BOSS var pionjärer inom detta område, och idag 10 år senare, är det inte många musiker som inte känner till loopers.

Instrument 464 dagar sedan

Behöver du hjälp med köpet?

08-400 23 600

mån-fre 11:00-16:00