Köpguide: Välj rätt Loopmaskin - Det kreativa verktyget
30 dagars öppet köp
Fri frakt över 1000 kr
Dela upp din betalning
Över 40 000 artiklar
detail picure
Instrument 697 dagar sedan

Köpguide: Välj rätt Loopmaskin - Det kreativa verktyget

Roland Scandinavia

Loop-pedaler introducerades redan 2001, med den första pedalen från BOSS som var RC-20. BOSS var pionjärer inom detta område, och idag 10 år senare, är det inte många musiker som inte känner till loopers.

Loopers kan användas på många olika sätt. Vissa använder dem som ett övningsverktyg, genom att helt enkelt spela in några ackord och sedan spela med. Andra sätter i batterier i sina pedaler och går ut och spelar på gator och torg. I andra änden av skalan finns de stora loopartisterna som har miljontals fans och miljoner visningar på YouTube.

De flesta känner förmodligen till Ed Sheeran, vars dynamiska stil verkligen når fram till publiken. Här i Skandinavien har vi den norska talangen Jarle Bernhoft. Jarle använder sin looper för mer avancerade sångarrangemang, vad vi kallar "seriell" looping, där han bygger upp låtar i olika A- och B- och C-stycken på ett “enkelt” sätt och med en fantastisk kontroll.

På YouTube kan du också hitta artister som Sam Perry eller Kimbra som använder mer sångbaserad looping. Eller en tjej som Elise Trouw som både är en multiinstrumentalist och en stor sångerska, och du kommer också att hitta riktigt funky "dudes" som Reggie Watts och Mark Rebillet.


Webben är full av talanger, och en sak som alla har gemensamt i sin looping är att de har lärt sig att hantera en loopmaskin samt att snabbt få igång ett groove. Eftersom det finns så många olika sätt att använda loopers är det också viktigt att hitta en looper som passar just dina behov. Här är en liten guide som förhoppningsvis kan hjälpa dig att hitta rätt looper.

Nybörjare

'Boss RC-1 

För dig som främst behöver ett enkelt sätt att spela in dig själv. Exempelvis genom att spela in några ackord som du sedan kan jamma över, i övningssyfte eller spela in låtidéer. För detta är BOSS RC-1 den perfekta lösningen. Den är prisvärd, kan spela in i 12 minuter och har både stereoingång och stereoutgång. Du kan använda den med din förstärkare, din multieffekt, dina pedaler eller om du har en mixer för att få fram en bred ljudbild i stereo. När du spelar in kan du lätt orientera dig med den visuella och enkla loopdisplayen, som tydligt visar om du är i inspelnings-, dubb- eller uppspelningsläge.Använda live

Boss RC-5 

Nästa loop-pedal i serien är BOSS RC-5, som kan spela in upp till 13 timmar. Den använder 32-bitars upplösning, så du behåller alltid ljudkvaliteten oavsett hur många överdubbar du gör. Den har också 99 minnen, så om du vill spara dina loopar görs detta enkelt. En helt unik display visar exakt var du är i förhållande till både inspelningsläge och taktposition. Du har till och med en inbyggd rytmfunktion som levererar bra trumljud med backning från sju olika trumset och 57 rytmer i olika stilar. Via USB kan du ansluta RC-5 till BOSS Tone Studio-redigeraren, där du kan konvertera ljudfiler och importera dem till din looper. Om du behöver styra ännu fler funktioner kan du göra det via MIDI eller med ytterligare fotpedaler (FS-5U, FS-6, FS-7, EV-5, EV-30).Pro Loopers

Boss RC-500 

För de som vill kunna göra ett uppträde i stil med de stora loopartisterna är BOSS RC-500 ett bra verktyg. Naturligtvis har den alla funktioner som RC-5 har, men också mycket mer att erbjuda. Den har två separata spår, så du kan göra både parallell och seriell looping. Förutom en stereoingång har den också en XLR-ingång för en balanserad mikrofonanslutning, som till och med kan ge fantom-matning om du behöver spela in ett akustiskt instrument med en kondensatormikrofon. Du kan också separera och “routa” ingångarna, spåren och rytmspelaren till stereoutgångarna A och B, precis som du vill ha det, vilket ger den en enorm mångsidighet i samband med ett liveframträdande. På frontpanelen hittar du också två faders för de två spåren, så att du snabbt kan justera nivåerna. Det finns även 16 trumset att välja mellan. Allt kan konfigureras och lagras i var och en av dess 99 minnesplatser, vilket gör RC-500 till ett fantastiskt och kraftigt verktyg för looping.Loopmaskiner för hela låtarrangemang

Boss RC-10R 

BOSS RC-10R är en två-spårs seriell looper med en mycket utökad rytmfunktion. Detta gör den oerhört lämplig att använda för att spela in hela låtar som består av olika stycken. Den har över 280 riktigt bra rytmer, som alla har två olika versvarianter och en refräng-variation. Du kan växla mellan de två versionerna med en fotomkopplare, och även lägga in fills från en variant till en annan. Om du vill skapa rytmer själv kan det också göras. RC-10R kan anslutas till din dator via USB, och med hjälp av RC-10R Rhythm Converter kan du skapa dina egna rytmmönster och sedan importera dem till RC-10R. Det ger dig mycket stor frihet och ökar kreativiteten i ditt skapande. Så om du vill loopa och samtidigt ha en Rhythm-partner, då är det RC-10R du ska välja.Kungen av golvbaserade Pro loopers

Boss RC-300 

Även om BOSS RC-300 redan har ett antal år bakom sig, med sina tre stereospår, dess åtta fotswitchar och en mängd anslutningsalternativ, är det den ultimata live-loopern. Den är perfekt för sångare och multiinstrumentalister och används idag av många av de största stjärnorna på loopscenen. Även några av de som nämnts tidigare i den här artikeln.

De tre spåren kan konfigureras helt oberoende av varandra och med "single track play" kan du se till att det endast är den aktiva loopen du väljer att spela upp. Det betyder att du enkelt kan hoppa från A, B och C som olika delar i din låt (vers, refräng o.s.v.). Du kan också fritt välja funktioner för fotomkopplarna, så att du har full kontroll över vad du vill och kan göra i en livesituation. Om du behöver skicka ljud till flera olika förstärkarkällor har du både en main- och en sub-utgång. Om du har en dator eller annan extern ljudkälla hanterar du den via AUX-ingången så den externa källan kan inkluderas i dina loopar.Handmanövrerade loopmaskiner

Boss RC-202 

Om du är Beatboxer, sångare, multiinstrumentalist eller DJ kan BOSS RC-202 vara den bästa lösningen för dig. Om du älskar elektronisk musik och tycker att det är coolt att kunna forma dina spår och inspelningar med coola effekter i realtid, så har du alla verktyg du behöver i RC-202. Du kan använda effekterna både via dess XLR- eller stereoingång, men också på dina spår medan de spelas. Och eftersom det finns dedikerade knappar att välja effekter med, är det superlätt att använda dem. Naturligtvis finns det också 17 inbyggda rytmer du kan välja mellan, och om du hellre vill använda samplingar kan du importera dem via USB.Heaven on Earth för beatboxare

Boss RC-505 

I toppen av de handmanövrerade loppmaskinerna hittar du BOSS RC-505. En fantastisk looper med så många som fem stereospår. Den används i stor utsträckning av avancerade beatboxare, DJs och multiinstrumentalister. Om du vill se några fantastiska videor med användare av RC-505, kolla in den australiensiska vinnaren av "The Voice" Sam Perry på YouTube. Det är grymt! Och om du gillar mer funky stil är det värt att titta efter några videor med den underhållande Mark Rebillet. Liksom RC-202 är RC-505 full av effekter och du får till och med några helt unika som ROBOT och VOCODER som kan hjälpa dig att skapa helt nya uttryck som sångare. Är du DJ kan den också hantera effekter som VINYL FLICK och BEAT REPEAT. Om du använder en dator eller smartphone som en del av din rigg finns det en AUX-ingång för den.Det finns massor av olika kreativa sätt att använda en looper. Men de nya loopmaskinerna är också riktade och utformade för olika användningsområden. Möjligheterna är nästan bara begränsade av din fantasi.

För bara tio år sedan var looping ett helt nytt sätt att göra musik. Idag har både kvaliteten på uppträdande och looperprodukterna själva tagit ett jättekliv. Så oavsett om du bara vill ha en liten trogen övningsmaskin, ett verktyg för att komponera och skapa din musik med, eller vill ta över de riktigt stora scenerna, så är en looper bara något du måste ha!

Populära artiklar

Guide: Välj rätt frekvenser till ditt trådlösa system

Att använda ett trådlöst ljudsystem är det många som drömmer om. Att slippa den där långa kabeln till mikrofonen eller instrumentet. Det är en lyx att få medhörning direkt i örat istället från en scenmonitor. Ljudöverföringen i ett trådlöst system sker via analoga eller digitala frekvensband. Men vilket frekvensband ska man välja och kan dessa frekvenser krocka med exempelvis en mobiltelefon? Vi reder ut begreppen.

Live 336 dagar sedan
Slipp väderrelaterade träproblem med en gitarr i kolfiber

Hur kan man slippa gitarrproblem kopplade till årstider, luftfuktighet och temperaturskillnader? Trä är ett levande material som rör på sig med årstiderna vilket kan leda till torrsprickor, sjunket lock, vassa bandkanter och skev hals. Många försöker lösa dessa problem med luftfuktare men det ger inte ett hundraprocentigt skydd. En spännande lösning som tillkommit på senare tid är att köpa en gitarr som helt enkelt inte är gjord av trä.

Gitarr-Bas 597 dagar sedan
Spela in dina trummor med småmembrans kondensatormikrofoner

Det finns flera anledningar till varför det är vanligt att använda dynamiska mikrofoner till närmickning av trummor. De är stryktåliga, klarar högt ljudtryck och är i allmänhet billigare än kondensatormikrofoner, vilket är nog så viktigt om man ska micka upp varje trumma med en enskild mikrofon. Men för dig som sätter resultatet och ljudkvaliteten i första rummet finns det all anledning att tänka om.

Mikrofoner 678 dagar sedan
Köpguide: Välj rätt Loopmaskin - Det kreativa verktyget

Loop-pedaler introducerades redan 2001, med den första pedalen från BOSS som var RC-20. BOSS var pionjärer inom detta område, och idag 10 år senare, är det inte många musiker som inte känner till loopers.

Instrument 697 dagar sedan

Behöver du hjälp med köpet?

08-400 23 600

mån-fre 11:00-16:00